Anledningar att välja ridning som sport och intresse

dressage-172199627-57601f173df78c98dc0a5d9cDet finns många olika hälsoaspekter som gör ridning till ett bra val. De som håller på med hästar arbetar mycket fysiskt med kroppen utan att reflektera över det, detta gör att även de som inte tycker om att träna kan få den motion som kroppen behöver utan att behöva tvinga sig till gymmet. Ridning inkluderar mer än bara tiden då man sitter på hästen, man måste använda armarna, lyfta relativt tungt, en sadel väger en del och ju högre häst desto svårare att sadla. Hästskötsel är också att mocka, släppa in och ut i hagen, rykta, kratsa hovar och mycket därtill.

Frisk luft får man också mycket av som ryttare, att rida på uteritter kan verka avkopplande och harmoniskt och motverka stress och är således hälsosamt för både kropp och själ. Närheten till djur och natur brukar också lyftas som en utav de positiva aspekterna. Som ryttare tränar man också sin balans, sin följsamhet, sin koordination och sina muskler.

Utveckla ett bra ledarskap

Ridning har visats enligt forskning vara ett bra sätt att lära sig att vara en bra ledare. Det kräver att man är bestämd och visar hästen vart man ska gå så att det inte blir tvärtom och detta ser man att små barn på ponny också är riktigt duktiga på. Samtidigt lär man sig som ryttare att det inte fungerar att vara aggressiv eller elak utan det kräver en känsla av lyhördhet för att få hästen att göra som man vill. Detta är mer än lite applicerbart i livet utanför stallet också då man som en bra arbetsledare eller förälder exempelvis också måste ha både en viss ledarkompetens och lyhördhet och respekt.

Forskning har också visat att tjejer utvecklar ett större självständighetstänk om de spenderar tid med hästar och vågar ta mer plats än de som inte är i stallet på fritiden. Detta tros vara på grund av att det är fler tjejer än killar som rider vilket gör att tjejerna vågar ta steget och ta plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *