Att köpa egen häst – den ekonomiska aspekten

dreamstime_xl_12292631-CustomDet finns ofantligt mycket att tänka på innan ett välgrundat beslut angående att köpa en egen häst kan tas. Åtminstone om det är första hästen. Hur mycket man än förbereder sig är det omöjligt att helt föreställa sig hur det faktiskt är att ha en egen häst. Ett av de många tips vana hästmänniskor ofta ger är att man ska ta hem hästen på prov innan man bestämmer sig. Detta finns det många anledningar till, bland annat är det för att en häst som flyttar kan ta lång tid på sig att återfinna sin trygghet så olika temperamentsdrag som kanske inte märkts tidigare kan märkas efter en flytt. Innan man lägger ner stora summor är det viktigt att vara säker på att hästen är den rätta även när den är flyttad från sitt trygga område.

Ekonomiskt tänkande

Att ha en egen häst är dyrt, det vet alla som någonsin nosat på tanken att bli hästägare. Det är inte bara engångspriset för hästen i sig som kostar, det är nästan det absolut billigaste. Det som blir dyrt är allt som ska betalas varje månad. Stallplats, mat, strö till boxen, utrustning, försäkring, hovslagare, vaccinationer med mera. Bor man i en stor stad kan man räkna med att stallplatsen kostar desto mer, generellt dyrare stallhyra ju större stad man bor i.

Ofta som hästägare vill man ha lite hjälp med fodring och in- och utsläpp i hagen under dagen. Många stall tar extra betalt för dessa tjänster samt andra detaljer såsom att byta från utetäcke till innetäcke och kvällsfodringen. Ingår inte ridhus i stallhyran och man har planer på att träna måste även medlemskap i en ridklubb betalas och hyra av ridhuset så att man har tillgång till det. Sen tillkommer tyvärr ofta oväntade utgifter i de fall där hästen skadar sig eller blir sjuk och behöver veterinär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *