Om att tävla med häst

3_racehorses_gettyMånga som rider, oavsett om de har egen häst eller om de rider på ridskola, tycker det är roligt att då och då ställa upp i någon typ av tävling. För en del blir det en elitsatsning och en livsstil. Tävlingar för ryttare och häst finns i många olika grenar. De vanligaste grenarna är hoppning och dressyr.

Grönt kort

För att få lov att tävla utanför klubben man är medlem i måste man ha ett så kallat grönt kort. Detta kort får man efter att man har genomgått ett prov i TR (tävlingsreglementet) och det är ett bevis på att man vet hur man beter sig på en tävlingsplats samt vilka regler som gäller i olika klasser.

Banhoppning

Det som många kallar för enbart hoppning heter egentligen banhoppning och handlar precis som namnet avslöjar, om att hoppa över olika hinder. På banan står det ett antal hinder som, beroende på klass, ska hoppas felfritt och så snabbt som möjligt. Ibland är det en stilhoppning och då bedöms ryttarens inverkan på hästen och hur ryttaren sitter, stilbedömning helt enkelt. Detta är framförallt vanligt på ponny. Ponny får man tävla tills man är 18 år, sedan är det storhäst som gäller. Vid tävling ska man vara korrekt klädd, ljusa ridbyxor och kavaj. Hjälm vid banhoppning är obligatoriskt och för de under 18 är det också obligatoriskt med säkerhetsväst.

Dressyr

Dressyrtävlingar handlar om att rida en speciell bana och utföra vissa rörelser på specifikt förutbestämda platser på ridbanan. En eller flera domare, beroende på svårighetsgrad och klass, bedömer ritten. Här bedöms inverkan ryttaren har på hästen, ryttarens ridstil och hästens gång och hur den bär sig själv. På dressyrtävlingar får man inte lov att rida in på banan med spö, däremot är sporrar vanligt då det gör att hjälperna ryttaren gör förstärks hos hästen. Även här finns det klädkod och i de högre klasserna tävlar man med hatt istället för hjälm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *